Tango, ten odchovanec ulice, dobíja svet

Každý deň môžu milovníci tanga tancovať pri znení tónov nostalgickej La Yumba v mestách Buenos Aires, Montevideo, New York, Londýn, Madrid, Paríž, Amsterdam, Tokyo, Bratislava. Milonga . . . tango večer. Či prišiel bankár na služobnej ceste, či výmenný študent, či matka na návšteve svojej dcéry, všetkých spája vášeň pre tango. Historici tvrdia, že slovo tango je odvodené z latiského tangere, dotyk.

J.L.Borges – Neviete povedať, v ktorom meste sa tango zrodilo. Či to bolo v Montevideou, Rosariu alebo v Buenos Aires. Ale určite viete na akej ulici, na ulici prostitútok.

bandoneon

Pôvodné tangové nástroje boli gitara, klavír a flauta, ktoré v kombinácii s rôznorodou hudobnou tradíciou domácich Gauchov a prisťahovalcov obohatili milongu ako predchodcu tanga. Hudba umožnila prisťahovalcom vyjadriť nostalgiu na šťastnejšie staré časy, dočasné uniknutie z biedy. Neskôr bol klavír nahradený bandoneonom, druhom harmoniky.

Tango začalo byť populárne. Stalo sa módou aj pre vyššie vrstvy. Zakladali sa tangové salóny. Popularita tanga sa rozšírila za hranice Argentíny. Po prvýkrát počúvali ľudia tango v Severnej Amerike v New York Revue v roku 1911. Tango zaplavilo Paríž a neskôr celú Európu. Najväčšiu zásluhu na uznaní a rozšírení tanga mal Carlos Gardel, syn francúzskej prisťahovaleckej upratovačky. Slávny, dobre vyzerajúci spevák, skladateľ a filmová hviezda sa stal idolom Argentínčanov. Keď sa v roku 1946 k moci dostal Juan Peron, tango dosiahlo vrchol popularity. Juan Peron a jeho žena Evita podporovali tango z celého srdca.

Odvážnej povahe tanga sa však nedostalo všeobecného uznania. V Európe parížsky arcibiskup kardinál Amette vyhlásil – Kresťania by sa toho nemali zúčastňovať. Nasledujúci rok pápež Benedikt XV zakázal veriacim tango tancovať. Vatikán zrušil zákaz až keď Pius X zhliadol ukážku na pôde Vatikánskeho paláca. V súčasnosti svätožiara hriechu pridáva tangu viac čara.

Aké je tango? Pôvodné tango je intímne, zamerané na partnera, na ich vzťah a interakciu. Pár sa pri tancovaní uzavrie do seba. Navzájom, niekedy váhavo, niekedy smelo skúmajú hĺbku svojich citov. Tango je ako šepkanie v tichom chráme, keď naraz tisíc hlasov neviditeľného chóru premôže všetky zmysly ešte pred tým, než sa utiahne do ticha. Tango je však vždy tancom intímnym a na realizáciu potrebuje veľmi malý priestor. Na stene National Academy of Tango in Buenos Aires visí nápis – Smutná myšlienka, ktorú viete zatancovať. No tango nie je vždy smutné, ba ani nostalgické. Môže byť aj zábavné a hravé. Môže byť ukážkou mužskej moci a kontroly. Ale môže byť aj skrytým dominantným zámerom ženy – Dúfam, že dobre vieš čo robíš, lebo môžeš ostať ponížený. Tango je proste najkrajším tancom na svete pre pár.

Pridajte svoj názor