Dvanáct minut lásky – Příběh tanga (Kapka Kassabová)

dvanact-minut-lasky_obalka

Na český a slovenský knižný trh prišiel ďalší autobiografický román o tangu, tentoraz od bulharskej spisovateľky Kapky Kassabovej, ktorého vybrané ukážky v slovenskom preklade priniesol v roku 2013 aj online mesačník gancho (žiaľ nie sú už dostupné online).

Na rozdiel od „neškodne a pateticky utáraných“ kníh a príbehov Roberta Fulghuma je Kapkin román ničím neprikrášlený životný príbeh mladej ženy, ktorá sa do tanga zamilovala a vrhla spôsobom „všetko alebo nič“. Autorka v ňom autenticky odhaľuje svoje najtajnejšie sny, myšlienky a pocity od extázy a zamilovanosti po zlomené srdce a beznádej, a to všetko úzko spojené s ošiaľom zvaným tango…

Veľká časť deja sa navyše odohráva v kolíske tanga Buenos Aires a kniha je tak zároveň sprievodcom po mnohých legendárnych miestach, kde to tangom aj v súčasnosti najviac žije. Prostredníctvom príbehov spoznáte tiež viacerých súčasných špičkových tanečníkov a lektorov argentínskeho tanga. Po jej prečítaní možno zatúžite zaradiť návštevu Buenos Aires do svojich najbližších životných plánov či snov…

Oficiálny popis knihy

Pro nezasvěceného je tango prostě tanec, i když tanec exotický a smyslný. Ale pro opravdové tangueros je to něco jako náboženství, které přitahuje zbloudilé, osamělé a nadšené duše svými pevně stanovenými rituály, pocitem sounáležitosti a silným emočním nábojem.

Kapka Kassabová vstoupila do tanečního studia poprvé před dvanácti lety a od té doby je ztracená. S hlavou plnou tanga protančila téměř celý svět: od Aucklandu po Edinburgh, od Berlína po Buenos Aires. Hodiny a hodiny trénovala pro pár prchavých chvilek extáze na parketu a život jí přitom znepříjemňovaly puchýře a zlomené srdce. V této jiskřivé, lehce plynoucí próze nás Kapka provází magickým světem tohoto tance a vypráví nám jeho příběh, který se propojil s jejím životem.

Podporte naše aktivity

Množstvo našej práce - aj na tomto portáli - môžete oceniť a podporiť aj svojím finančným príspevkom. Ďakujeme!

Text z obálky knihy

Vyprávění o tangu, nejvášnivějším tanci na světě, od autorky, která se v literatuře pohybuje se stejnou grácií jako na tanečním parketu.

Jednoho dusného novozélandského večera na sklonku tisíciletí jsem procházela prázdnou ulící a vešla do prázdného tapas baru zvaného Fuego (Oheň). Na černě vymalované zdi tam viselo zrcadlo v pozlaceném rokokovém rámu a na spoře osvětleném parketu tančil nějaký pár. Tančili na dramatickou melodii, kterou hrála harmonika v molové stupnici, pevně zaklesnutí jeden do druhého, paže a nohy propletené, jako by se topili. Ale netopili se, protože jejich obličeje prostupovalo stejně nádherné světlo, jaké se objeví na tvářích svědků Jehovových krátce poté, co navázali spojení s Bohem. Vyhoupla jsem se na sametovou sedačku a pozorovala je. Nevím, zda to byla předtucha nebo pocit déjà vu, ale ten výjev mi připadal známý a osobní.

Dalších deset let budu dýchat pro tango, snít o něm, milovat ho a nenávidět. Protančím tisíc a jednu noc v kuse – potom se zhroutím a začnu znovu od začátku. Můj milostný i společenský život, místo pobytu, spací návyky i držení těla projdou zásadní proměnou. Nebude to vždy k lepšímu.

Fakty o knihe

Kapka Kassabová: Dvanáct minut lásky / Příběh tanga

Mladá fronta, 2013 (originál „Twelve Minutes of Love“ vyšlo v r. 2011 )

Překlad do češtiny: Jana Chartier

Tvrdá väzba, 304 strán, bez ilustrácií

ISBN: 978-80-204-2917-9, EAN: 9788020429179

O autorke

Spisovateľka, poetka, esejistka a autorka cestopisov Kapka Kassabová sa narodila v roku 1973 v Sofii (Bulharsko), ako teenagerka emigrovala s rodinou na Nový Zéland a v súčasnosti (2013) žije v Škótsku. Publikuje od r. 1997. Jej spomienky z detstva zachytené v monografii „Ulica bez mena“ postúpili v roku 2009 do užšieho výberu súťaží Prix europeen du livre a Dolmann Travel Club Award. Román „Villa Pacifica“ sa odohráva v Južnej Amerike a vyšiel aj v španielčine. V roku 2011 vydala knihu o tangu „Twelve Minutes of Love“, o ktorej napísali v Independent: „nádherná zmes cestopisu, monografie, histórie tanca a skvele vyjadreného životného príbehu“ a dostala sa do užšieho výberu Scottish Book Awards 2012. Kapka Kassabová písala aj pre The Guardian, The Times Literary Supplement, The Scottish Review of Books, Granta a Vogue.


Viac

Pridajte svoj názor