Tango pre pápeža Františka – najväčšia milonga na svete

tango-per-papa-francescoDoteraz pravdepodobne najväčšou milongou – tančiarňou argentínskeho tanga – sa stala „flash mob“ akcia konaná 17. decembra 2014 vo Vatikáne. Zorganizovala ju Cristina Camorani, profesorka tanca z Raveny, s cieľom pripraviť nezvyčajný dar pre pápeža Františka k jeho 78. narodeninám. Súčasný pápež, vlastným menom Jorge Mario Bergoglio, pochádza z Argentíny a je vôbec prvým pápežom z Latinskej Ameriky v dejinách katolíckej cirkvi. Aj pri svojom zvolení sa František sympaticky priznal, že tango obľuboval už v mladosti a s priateľmi navštevoval aj milongy.

Prostredníctvom internetu a sociálnych sietí sa postupne zorganizovalo asi tritisíc tanečníkov tanga a stretlo na námestí Piazza Pio XII, bezprostredne susediacim s námestím svätého Petra. Hneď po skončení generálnej audiencie spojenej s oslavou pápežových narodenín sa na námestí rozozvučala tradičná tango hudba, na ktorú začali tancovať tisíce čakajúcich tanečníkov pomedzi ostatnými pápežovými priaznivcami.

Vatikánski úradníci boli vraj najprv žiadosťou o povolenie tejto akcie zmätení, avšak po tom, ako sa o nej dozvedel sám pápež, dal sám s úsmevom súhlas. Nezvyčajná príležitosť a virálne šírenie spôsobili taký záujem, že mesto Rím a polícia sa rozhodli povoliť rozšírenie „tanečného parketu“ aj na susednú Via della Conciliazione.

Tu si môžete pozrieť aj facebookovú pozvánku na udalosť Un Tango per Papa Francesco (Tango pre pápeža Františka) s viacerými fotografiami a videami: www.facebook.com/events/1457355471198831

Udalosť si všimli aj mnohé slovenské médiá, napríklad:

spravy.pravda.sk/svet/clanok/339806-na-namesti-svateho-petra-znelo-tango-veriaci-slavili-papezove-narodeniny/

www.topky.sk/cl/11/1445443/Papez-Frantisek-oslavuje–Za-rytmu-hriesneho-tanga

www.noviny.sk/c/zahranicie/vatikan-v-rytme-tanga-papez-frantisek-oslavuje-narodeniny

aktualne.atlas.sk/takto-moze-oslavovat-len-papez-frantisek-pozrite-sa-cim-ho-tisice-ludi-zaskocili/zahranicie/europa/

(na poslednom z nich nájdete aj viacero videozáznamov z akcie)

P. S. V súvislosti s priazňou pápeža (a Vatikánu) voči argentínskemu tangu sa však nevyhnutne vynára závažná otázka, ktorá možno prepíše dejiny: JE TANGO NAOZAJ „HRIEŠNE“??? 🙂

Pridajte svoj názor