Firulete

Ilustračný obrázok
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/zabara_tango/1517400297
Čítaj: firulete
V preklade znamená: ozdoba, okrasa
Zobraz abecedu

Firulete (alebo adorno) je všeobecný názov pre viaceré tanečné prvky, ktoré sú často len doplnením, obohatením, resp. „ozdobením“ iných bežných figúr o nejaký pridaný alebo modifikovaný pohyb. Väčšinou ich v jednej chvíli robí len jeden z tanečníkov. Ozdoby môže robiť aj muž, častejšie však žena.

Mnohé ozdoby vyzerajú ako prejav vyššej tanečnej úrovne, v skutočnosti však väčšina z nich vôbec nie sú ozdobami v zmysle cieleného estetického dojmu, ale sú vysoko funkčnými pohybmi, ktorými si tanečník/čka v tej chvíli vyrovnáva statickú či dynamickú rovnováhu, pomáha dosiahnuť disociáciu alebo nimi získava zotrvačnú energiu pre vykonanie nasledujúceho pohybu či figúry. Takéto ozdoby je obzvlášť dôležité urobiť len v situáciách, kedy nenarušia alebo neohrozia vzájomné vedenie a nasledovanie, dokonca môžu zostať „utajené“ pred druhou osobou z páru.

Opačnou a nezriedka používanou formou „ozdôb“ sú aj situácie, keď dá najmä žena mužovi vhodným signálom dopredu vedieť, resp. „požiada“, že si „chce urobiť niečo svoje“ (napríklad zreteľným zvýšením napätia v objatí a následným uvoľnením a „odpojením“). Muž tak môže včas zareagovať a ponechať žene priestor a čas doplniť si jej tanec o figúru či prvok, ktorý sa jej žiada urobiť napríklad podľa jej individuálneho vnímania muzikality skladby. Muž vtedy napríklad počká, pokým sa žena opäť pripojí do objatia a obaja môžu pokračovať v tanci.

Je zrejmé a aj odporúčané, že oba tieto typy ozdôb nie je veľmi vhodné pokúšať sa naučiť a tancovať pred dosiahnutím dostatočnej tanečnej úrovne a kvality techniky. Vtedy sa dokonca môže stať, že niektoré „ozdoby“ začnete prirodzene robiť sami, bez cieleného úmyslu či trénovania.

Pridajte svoj názor