Napíš o tom!

(1. článok seriálu Bebé Tanguera a cesta do Argentíny. Slovníček pre netanečníkov nájdete dolu)  
 

„Ty si bola v Buenos Aires?“

Áno. S cestovaním tak štyri mesiace. Od decembra 2023 do marca 2024.

Rozprávanie v Andersen Café v Bratislave. (foto: Jana Kováčová, 2024)

Nasledovali otázky: prečo, kedy a ako som tam išla, či som sa cítila bezpečne, koľko ma to stálo, ako sa mi tancovalo, v čom boli milongy iné ako doma… Hŕstka ľudí navzájom sa nepoznajúcich mi vraveli, zo srandy, ale aj s úplnou vážnosťou, „Napíš o tom“. Ja a písať? Nie. Radšej som po návrate v apríli 2024 v spolupráci s organizátormi Milonga Čooo? a s pomocou TangoArgentino.sk zorganizovala osobnejšie rozprávanie pre tanečnú komunitu tanga v bratislavskom Andersen café. Priamo pred spomenutou nedeľnou milongou*. Priestorovo mi pripadala ako malá ukážka z Buenos Aires.

Tento priestor bol pre mňa spomienkovým na tréningy rečníckych zručností. Práve tu som pred pár rokmi začala chodiť do rečníckeho klubu neziskovej vzdelávacej organizácie Toastmasters International. Rozprávaním o tangu v tomto priestore sa mi spojili moje dva svety. Tango a Toastmasters. O tomto prepojení som neskôr napísala aj krátku reč. Krátky príbeh o sile neverbálnej komunikácie, ktorú sa snažíme naučiť využívať pri rečnení ako podporný doplnok a na milonge je hlavným dorozumievacím jazykom. Bez rečí.

V lete som bola pozvaná ešte na rozprávanie do príjemného prostredia Čajovne dobrých ľudí v Nitre, kde občas mávajú posedenia s cestovateľmi s rôznym zameraním. Prišli moji známi aj neznámi, prevažne netanečníci. Zvedavé a zaujímavé otázky zaviedli tentokrát rozprávanie viac do filozofických úvah.

Rozprávanie v Čajovni dobrých ľudí v Nitre (foto: Barbora Weberová, 2024)
Rozprávanie v Čajovni dobrých ľudí v Nitre (foto: Barbora Weberová, 2024)

No stále mi v hlave rezonovalo „Napíš o tom“. Prečo to neskúsim? Keď téma ľudí zaujíma. Niekto ďalší sa môže pozrieť na cestovanie z mojej perspektívy. Možno ho to inšpiruje, možno ho to odradí. Skúsim to. V nasledujúcich článkoch odpoviem na rôzne otázky, ktoré som dostávala. Postupne. Ako v tangu. Prejdem od vytvorenia spojenia, prípravy a vykročenia, cez zážitok z tangovania až po samotný návrat na Slovensko. Z jedného BA (Bratislavy) do druhého BA (Buenos Aires) a naspäť. Tak ako ma viedol život.

V článkoch chcem zaznamenať aj nazbierané praktické informácie. Ak by sa náhodou niekto ďalší chcel vybrať na potulky do Argentíny, aj keď len čítaním týchto riadkov. Len treba pamätať, že tieto články sú mojím príbehom. Iný človek môže tie isté miesta zažiť úplne inak.

 

Tento príbeh a články zároveň tvorím ako projekt v Toastmasters International, kde sa učím aj blogovať. Budem Ti preto, milý čitateľ/-ka, vďačná za Tvoju podpornú a konštruktívnu spätnú väzbu pre moju ďalšiu tvorbu, najlepšie odpovedaním na niekoľko otázok. Vopred ďakujem!   

   

<– PREDOŠLÝ     ∧ OBSAH     –> ĎALŠÍ 

  

Pridajte svoj názor